Bewegen voor je stemming

Voor het gunstige effect van lichamelijke beweging op je stemming is er inmiddels voldoende bewijs. We weten dat psychische gezondheid zich uit in zelfwaardering en flexibiliteit; terwijl lichamelijke gezondheid zich uit in vitaliteit en afwezigheid van ziekte. Zo speelt serotonine een belangrijke rol bij de gesteldheid van het gemoed. Het is bekend dat antidepressiva bij depressie klachten veranderingen geven in de neurotransmitters om bijvoorbeeld de serotonineconcentraties in de hersenen te verhogen. Dit kan ook op een natuurlijke manier worden bereikt namelijk door meerdere keren per week te bewegen en of te sporten. 
In de wetenschap zijn er verschillende hypothesen over de werking van lichamelijke oefening op de psychische gezondheid. Sommige wetenschappers beweren dat bewegen het endorfine niveau positief beïnvloedt waardoor pijnprikkels verminderen en gevoelens van welzijn en euforie toenemen. Anderen zijn van mening dat lichaamsbeweging het welzijn verbetert door negatieve gedachten en onaangename prikkels los te laten tijdens het sporten. Misschien is dat de reden waarom lichaamsbeweging als vrijetijdsbesteding effectiever is dan bewegen tijdens het werk en of het doen van huishoudelijke taken. Sommigen gaan ervan uit dat de voordelen van lichaamsbeweging op de psychische gezondheid het gevolg zijn van het positieve effect van sociale interactie met anderen tijdens het sporten. Wat deze hypothese duidelijk wil maken is dat de context, denk bijvoorbeeld aan een teamsport, daadwerkelijk belangrijker is dan de duur van het sporten zelf. 
Alhoewel het niet duidelijk bewezen is bij welke vorm van angst regelmatige lichamelijke beweging het meest effectief is. Is wel aangetoond dat zo’n 5 keer per week minimaal 30 minuten bewegen angst en panieksymptomen bij patiënten verminderen. Lichaamsbeweging of dit nu intensief is zoals aerobic, hardlopen of joggen of een lichte inspanning zoals fietsen en wandelen, beide manieren zijn dus een uitstekend middel om paniekgevoelens te bedwingen. Bekend is dat adrenaline toeneemt bij angstgevoelens, terwijl endorfine juist zorgt voor een gevoel van welbehagen. Door te bewegen neemt de adrenaline af en maakt het lichaam endorfine aan. 
Volgens Shane O’Mara de Ierse neurowetenschapper en auteur van het boek ´Te voet´ is wandelen als een medicijn. O´Mara plaatst lopen in een historisch kader zoals de oude Grieken al reeds lopend les gaven om de stof beter op te kunnen nemen en romantische dichters zoals Goethe, waarvan bekend is dat hij dagenlange wandeltochten maakte, waarna hij feilloos zonder enige correctie zijn gedichten op papier zette. Zeker nu tijdens de huidige gezondheidscrisis is lopen juist aan te raden. In zijn boek brengt O´Mara een ode aan het wandelen en beargumenteert hij dat het tegenwoordig veel te gemakkelijk is om thuis op de bank te blijven zitten. Ondanks dat het algemeen bekend is, dat bewegen gezond is voor lichaam en geest, leven de meeste mensen een zittend leven en zetten daarmee hun gezondheid op het spel. Want door geregeld te wandelen verkennen we niet alleen de wereld maar terwijl we lopen worden de verbindingen tussen leren en geheugen versterkt. Hallo Weekblad 11 november 2020

Reacties