Eenzaamheid


Je kunt er voor kiezen om naar een onbewoond eiland te gaan. Je neemt je favoriete muziek en boeken mee en je bent even helemaal los van alle verplichtingen en niemand om je heen. Zeker in de drukte van het dagelijks bestaan is dit voor velen een aanlokkelijk vooruitzicht. Het gevoel van echt vrij te zijn en te doen wat er in je opkomt, lijkt werkelijk een uitdaging om absolute rust te bereiken. Vast en zeker amuseer je jezelf voor een week. Daarna zal het toch gaan knagen want als mens hebben we de nabijheid van een ander nodig om het dagelijks leven te delen. Dat geeft het gevoel van erbij horen en onderdeel te zijn van een geheel. Want ieder mens heeft ervaringen die belangrijk zijn en die gedeeld moeten worden met een ander. Van iemand die een teruggetrokken bestaan leidt, is het nog maar de vraag of dat zelf gekozen is, of dat het lot het zo heeft beslist. Het kan zijn dat een partner is overleden en kinderen in een ver buitenland wonen. Misschien is het gezin veel verhuisd wat ten koste ging van het opbouwen van langdurige vriendschappen.
Wanneer je jong bent maak je sneller contact met anderen. Naarmate je ouder wordt is het moeilijker contacten te leggen en vriendschappen aan te gaan. Je ervaart het leggen van contacten niet meer als vrijblijvend of je creƫert onbedoeld verwachtingen waaraan een ander niet kan voldoen of je vraagt je af of je die ander wel kunt vertrouwen. De jeugdige spontaniteit is verdwenen, die zijn we meestal door vervelende gebeurtenissen op ons levenspad kwijtgeraakt. Als je ouder bent wordt het steeds lastiger contacten aan te gaan en gaandeweg trekken we ons steeds meer terug.
Wanneer je lange tijd alleen leeft kun je het idee ontwikkelen dat jouw leven niet interessant is. Dat het leven van een ander spannender is en meer voorstelt. Als deze situatie aanhoudt kom je uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht waaruit je moeilijk kunt ontsnappen. Je laat het er maar bij zitten. Het hoeft niet meer. Je kunt de energie en de moed niet meer opbrengen om er op uit te gaan. Om je bij een club aan te sluiten of een afspraakje te maken om eens een kopje koffie te drinken. Meestal gaat het van kwaad tot erger en je zelfvertrouwen loopt een flinke deuk op. Voor je het weet leg je erbij neer met de gedachte dat het allemaal zo moest zijn. Dat is nou precies het moment waarop echte eenzaamheid ontstaat; juist wanneer je voor je gevoel werkelijk niets meer met een ander gemeen hebt. Dit probleem wat zo onopgemerkt is ontstaan, lost zich niet vanzelf op. Om dit probleem op te lossen zijn er moed en actie nodig om een eerste stap te zetten en weer contact te maken; hoe moeilijk en angstig dat ook is. Het is de enige methode om weer te ontdekken hoe belangrijk het contact met een ander is.