Stem in je hoofd
Heb je wel eens geprobeerd te stoppen met drinken? Hoe was dat? Ben je er in geslaagd of was het onmogelijk? Waarschijnlijk heb je tijdens de stopperiode een stem in je hoofd gehad die zei: “Ach, laten we er een nemen. Eentje kan best wel. Het is niet erg, toe nou”. Zo’n stem is niet van dien aard om je ongerust over te maken. Je wordt niet schizofreen en hoeft ook niet de psychiater te bellen want we hebben allemaal zo’n stem in ons hoofd. Die laat ook van zich horen als we meer eten dan goed voor ons is of beweegt ons er toe drie keer te voelen of de deur wel echt op slot zit. Waar het om gaat is waarom die stem nou juist wil dat je er nog eentje neemt?
Zo’n stem is in feite een deel van onszelf dat op die manier ons lot bepaald. Delen van onze geest debatteren voortdurend met elkaar of er wel voldoende voordelen zijn aan het stoppen met drinken. Zeker met alcohol is het vrijwel zeker dat het stemmetje dat drinken aanmoedigt het zal winnen van de anderen. Alcohol is namelijk zo algemeen en sociaal geaccepteerd dat het haast onmogelijk lijkt er op een redelijke manier mee om te gaan.
Voor zover alcohol een probleem kan zijn zijn er twee typen drinkers. De reguliere drinker die alcoholist wordt als er een fysieke verslaving optreedt en de binge drinker. ‘Binge’ is een Engels woord voor vlaag of bui. ‘Go on the binge’ betekent: gaan stappen. De binge drinker is iemand die weken of maanden zonder een druppel alcohol doorbrengt en zich dan ineens helemaal laveloos drinkt. De binge drinker is volgens de norm geen echte alcoholist omdat er geen fysieke verslaving is. Beiden zijn echter wel geestelijk afhankelijk van alcohol. Dat is namelijk de stem die zegt; “We nemen er nog een, kan mij het schelen, effe ontspannen”.
Misschien klinkt het door de stem alsof je bezeten bent door de alcohol. Dat is het niet. Het deel wil alcohol om je te beschermen zodat je het fijn hebt en daardoor andere dingen uit je leven vergeet, er niet meer aan denkt en verdriet niet meer voelt. Je voelt je lekker, kunt er in zwijmelen en je neemt op de koop toe dat je concentratievermogen wordt vertroebeld. Feitelijk is onze geest niet zo moeilijk. Eigenlijk wil die je alleen helpen om je beter te laten voelen door het borreltje en om alle problemen te vergeten.
Reguliere en binge drinkers geven meestal niet toe dat er een probleem is. Zij hebben het gevoel alles onder controle te hebben maar het is alleen een deel van de persoonlijkheid dat alles onder controle heeft, door de drinker het gevoel te geven dat drinken echt erbij hoort.
Ondanks dat een alcoholprobleem resulteert in kapotte huwelijken, geldproblemen, ontslag en ruzies gaan ze met het drinken door. Zelfhulpgroepen pleiten ervoor radicaal te stoppen. Daar ben ik het niet in alle gevallen mee eens. Want het onbewuste probleem blijft op die manier bestaan. Het zal opnieuw om aandacht vragen. Meestal verschuift het probleem zich naar ander plaatsvervangend gedrag.
De oorzaak van de obsessie is in de regel heel eenvoudig en minder bedreigend dan in eerste instantie wordt verwacht. Misschien was je vader een reguliere drinker die uit gewoonte zijn borrel nam als hij thuis kwam van zijn werk waardoor je hebt geleerd dat het de enige manier is om met stress en drukte om te gaan. Het kan ook zijn dat je onbewust je verdriet of teleurstelling wilt vergeten over de relatie die stuk ging terwijl er zoveel positiefs in zat. Het kan zijn dat je je schuldig voelt over iets dat je hebt gedaan of hebt nagelaten te doen. Het is niet altijd nodig helemaal te stoppen met drinken maar juist te leren dat je op een bewuste manier met alcohol kunt omgaan en er ook van kunt en mag genieten.