Donkere wolken

Heb je wel eens het gevoel dat er een donkere wolk boven je hoofd hangt. Een soort van dreiging die je niet kunt thuisbrengen. Het is alsof je iedere keer weer door iets wordt geplaagd. Dergelijke gevoelens en gedachten ontstaan ogenschijnlijk willekeurig. Ze verschijnen in je leven en je komt er niet van los. Dikwijls gaat het om onafgemaakte zaken uit het verleden die nog niet verwerkt zijn. Door een simpele opmerking worden ze getriggerd en brengen gevoelens van eenzaamheid teweeg. Ergens in ons bewustzijn wordt iets aangeraakt en het is alsof er een deurtje wordt opengezet waaruit allerlei onrustgevoelens tevoorschijn komen. De meeste mensen zetten hun tanden op elkaar en willen zo’n deurtje beslist een harde knal geven zodat het weer sluit.
In eerste instantie doen ze dit onbewust. Gevoelens van onbehaaglijkheid transformeren zich soms in een verkoudheid of een griepje. We voelen ons niet op ons gemak. De boodschap is: ‘kom niet te dicht bij, raak me niet aan’. Een verkoudheid of een griepje werkt louterend want daarna is er in de regel weer volop energie. Soms is er therapie nodig om onverwerkte zaken uit het verleden op te lossen. Dan is de last zo zwaar dat we eronder gebukt gaan. Onverwerkt verleden kan bijvoorbeeld komen van een relatie die abrupt werd afgebroken of door een plotseling overlijden, waarbij er geen gelegenheid was om afscheid te nemen. Soms komen de donkere wolken van dingen uit het verleden die verder weg liggen; die kwetsend waren en pijn deden. Misschien was je toen te verbaasd waardoor je simpelweg op het moment suprème niet in staat was adequaat te reageren.
Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je voortdurend wordt opgejaagd doordat je iets hebt gedaan, waarover je schuldig voelt. Soms is het iets dat een langere tijd geleden gebeurd is. Zelfs al zijn er jaren overheen gegaan, je onderbewuste kan er maar geen afstand van nemen en laat zich door iets oppervlakkigs iedere keer weer triggeren om buitenproportioneel te reageren. Wanneer er niets aan gedaan wordt, verandert het op den duur in chronische boosheid, depressie of relatieproblemen. Het belangrijkste aan onverwerkte dingen is het recht te zetten; er mee in het reine te komen en het op te helderen. Net zoals vroeger de katholieken deden als ze ter biecht gingen. De pastoor was degene, bij wie het geweten werd gezuiverd en waar gevoelens een plaats kregen.
Behalve ter biecht gaan zijn er ook nog andere manieren. Je kunt iemand die je gekwetst heeft een brief schrijven over wat de ervaring in je teweeg heeft gebracht. Je kunt een brief schrijven om je manier van doen te motiveren en excuus aan te bieden, om met schuldgevoelens in het reine te komen. Je kunt de brief sturen, bewaren of verscheuren. Waar het om gaat is dat je op een bepaalde manier afstand van de situatie hebt genomen. Schrijven is een fantastische manier om iets op te helderen. Een andere manier is om een gesprek aan te gaan en de ander te vertellen wat het voorval met je deed, om miscommunicatie uit de wereld te helpen. Want je hoeft niet met een donkere wolk boven je hoofd door het leven te gaan. Het verleden hoeft je niet te stalken. Dus vind je weg in het oplossen van het probleem.